Navigation

Start

3.5 Skrivbordet

Välkommen till Ubuntu Linux skrivbord! Om det här är första gången du testar Linux öppnas här en alldeles ny värld för dig, både snarlik det gamla bekanta Windows och annorlunda på samma gång. Du får vara beredd på en och annan överraskning, men jag vågar lova att de till absoluta huvuddelen kommer att vara av det positiva slaget. Här finns menyer och ikoner som du kommer få gott om tid att bekanta dig med längre fram i boken. Men om du vill kan du redan nu ge dig ut på upptäcksfärd bland menyerna och skrivbordsikonerna. Kom tillbaka hit när du är klar.

Bild 3.4

Bild 3.4: Snarlikt Windows, men ändå annorlunda. Upptäck skrivbordet i Ubuntu Linux.

Om du har lekt av dig, eller väljer att gå vidare direkt, kan vi passa på att kontrollera att Ubuntu Linux har upptäckt och ställt in bildskärmen korrekt och om du kan koppla upp dig mot nätet (det senare kräver förstås att du har tillgång till en uppkoppling, exempelvis via ett ADSL- eller kabelmodem).

Notera: Vissa menyalternativ kan vara på engelska, trots att vi valde svenska som språk när vi startade Ubuntu från cd-skivan. Om du installerar Ubuntu på hårddisken kommer dessa dock att ändras till svenska, då kompletterande språkstöd automatiskt laddas ned från internet i samband med installationen.

Kontrollera bildskärmsupplösningen

Ser bildskärmen bra ut? Har Ubuntu Linux ställt in en bra upplösning på din bildskärm? Om inte, gör så här:

 1. Gå till System > Inställningar > Skärmupplösning. Fönstret Inställningar för skärmupplösning öppnas.
 2. Välj den upplösning som passar din skärm i rullgardinsmenyn Upplösning och klicka på knappen Verkställ.
 3. Klicka på Behåll upplösning i fönstret Behåll upplösning som poppar upp om du vill behålla dina nya inställningar, annars klickar du på Använd föregående upplösning.

Bild 3.5

Bild 3.5: Justera upplösningen att den passar din bildskärm optimalt.

Då kan vi gå vidare till internetuppkopplingen.

Testa att surfa

Om din dator tidigare har varit uppkopplad på internet (i exempelvis Windows) är det mycket sannolikt att du sätta igång att surfa direkt också i Ubuntu Linux. Vi kan i det här steget testa om det fungerar.

Testa om du kan surfa med webbläsaren Firefox genom att gå till menyn Program längst upp till vänster i den övre panelen. Välj Internet > Firefox. Skriv in adressen till din favorit-hemsida, eller varför inte adressen till hemsidan för den här boken, http://www.hme.se/uul. Laddas sidan? Om ja — grattis, Ubuntu Linux har automatiskt känt igen och ställt in din anslutning.

Om inte — titta på nätverksikonen i den övre panelen, i högra hörnet (bild 3.6). Ikonen kan se ut antingen som ett par bildskärmar (med betydelsen fungerande trådbunden uppkoppling), helt eller delvis fyllda blå staplar (fungerande trådlös uppkoppling) eller som ett par bildskärmar med en liten orange triangel med ett utropstecken i (ingen uppkoppling). Oavsett vilket — klicka på ikonen. Då öppnas en meny som visar alla tillgängliga uppkopplingar, både trådbundna och trådlösa.

Det är mycket enkelt att ansluta till ett trådbundet nätverk som använder DHCP: det är bara att öppna rullgardinsmenyn och välja alternativet. För ett trådlöst nätverk behöver du först känna till lite uppgifter om nätverket du vill ansluta till: nätverkets namn, lösenord och eventuellt den typ av kryptering som nätverket använder. Om du har tillgång till dessa uppgifter kan Ubuntu sedan ta hand om allt det krångliga.

Bild 3.6

Bild 3.6: Välj den nätverksuppkoppling du vill använda — Ubuntu känner automatiskt igen om du har en trådbunden koppling mot internet, liksom alla tillgängliga trådlösa nätverk i din närhet.

 • Välj den trådbundna uppkopplingen om din dator är ansluten till nätet med en nätverkssladd. Klicka på alternativet Trådbundet nätverk. Ubuntu ställer automatiskt in uppkopplingen om din internetlevarantör eller -utrustning använder så kallad DHCP för automatisk utdelning av IP-adresser.
 • Om du vill ansluta trådlöst kan du välja mellan de trådlösa nätverk som är inom räckhåll för datorn. En orange stapel bredvid namnet på nätverket visar också hur stark signal som din dator uppfattar från den trådlösa basstationen. För nätverk som är skyddade med lösenord markeras detta med en liten grå och röd sköld. Klicka på det nätverk du vill ansluta till.
 • Om det nätverk du vill ansluta till inte är publikt utan hemligt syns det inte i listan. Då kan du istället välja alternativet Anslut till annat trådlöst nätverk... i nederdelen av rullgardinsmenyn.

  När du försöker ansluta till ett skyddat nätverk poppar det upp ett fönster som frågar efter en nyckel (lösenord eller -fras) till det skyddade nätverket (bild 3.7). Gör då så här:

  Bild 3.7

  Bild 3.7: Skriv in lösenordet för det trådlösa nätverk du vill ansluta till.

  1. Välj den typ av säkerhetsfunktioner som det trådlösa nätverket du försöker ansluta till använder (WEP eller WPA) i rullgardinsmenyn Säkerhet för trådlöst nätverk.
  2. Skriv in lösenordet eller -frasen i fältet Lösenfras (för WEP) eller Lösenord (för WPA). Kryssa om du vill i rutan Visa lösenfras så får du i klartext se vad du skriver in i fältet — du slipper på så sätt oroa dig för att knappa in något fel.
  3. Välj slutligen den typ av inloggning som nätverket använder i rullgardinsmenyn Autenticering (för WEP) eller Typ (för WPA) och klicka på Logga in på nätverket.
  4. I Ubuntu finns en så kallad nyckelring som kan hjälpa dig att hålla reda på lösenord för olika saker, bland dem trådlösa nätverk. Första gången du loggar in på ett trådlöst nätverk visar därför Ubuntu fönstret Skapa standardnyckelring. Eftersom du nu har startat från en cd-skiva och inga inställningar kommer att finnas kvar efter att du har stängt ned datorn kan du här klicka på knappen Neka.

Tips: Efter att du har installerat Ubuntu på datorns hårddisk rekommenderar jag dig däremot att skapa en standardnyckelring första gången du ansluter till det trådlösa nätverket. Det enda du behöver göra när du då har kommit till det här steget är att hitta på ett bra lösenord som du vet att du kommer att komma ihåg. Därefter kommer Ubuntu automatiskt att välja detta trådlösa nätverk och hjälpa dig att ansluta till det — du behöver endast mata in lösenordet till nyckelringen så tar Ubuntu hand om resten.

Om du vet med dig att din din internetleverantör (eller din egen bredbandsutrustning) använder dynamisk tilldelning av IP-adresser med DHCP men att det ändå inte fungerar att surfa kan det bero på att Ubuntu inte korrekt har hittat och ställt in ditt nätverkskort. Om du har ett trådlöst nätverkskort är risken större än om du har ett trådbundet. Hur som helst finns det goda chanser att väcka liv även i en krånglande anslutning till nätet. Det finns Linuxanpassade drivrutiner till de flesta nätverkskort och Linux kan ofta till och med använda Windows-drivrutiner till trådlösa nätverkskort med hjälp av ett speciellt litet program.

Om du nu vill gå vidare och ta reda på hur du kan ställa in din dator så att du kan komma ut på nätet kan du genast bege dig till kapitel 13. Där går vi bland annat genom inställningarna för nätverksuppkoppling, både sladdlös och trådbunden. Du kan sedan komma tillbaka hit. Alternativt hoppar du vidare till nästa avsnitt och väntar med att göra inställningarna — vilket jag rekommenderar starkt. Det är mycket bättre att göra litet mer avancerade nätverksinställningar när du har installerat Ubuntu Linux på hårdisken. Kom ihåg att du just nu kör Ubuntu Linux från cd-skivan och att inga av dina inställningar kommer vara kvar när du startar om datorn igen.

Nu återstår bara ett enda steg i denna första övning i Linuxland: att stänga av datorn. (Om du har upptäckt att det på skrivbordet finns en ikon med namnet Installera vill jag för ögonblicket föreslå att du hejdar din eventuella lust att klicka på den. Vi kommer i nästa kapitel lugnt gå igenom hela installationsprocessen, steg för steg.)© Copyright text och bild 2007 Tobias Hagberg. Licensinformation

Den här texten är en del av boken Upptäck Ubuntu Linux! Boken finns ej längre i tryck, men du kan läsa hela innehållet på den här sajten. Om du är nyfiken på aktuella böcker om Ubuntu och fri programvara, gå till DEXT.se.


Förlaget HME Publishing har bytt namn till DEXT, men vi fortsätter att ge ut böcker om fri programvara under imprint HME Publishing. Se alla titlar från DEXT på DEXT.se.


[FSF Associate Member]

Vi stödjer Free Software Foundation. Gör det du också!


Sök på alltomlinux.se

© Copyright 2007--2014 HME Publishing.